Funerální architektura a pohřební zvyky před-palácového období. S ohledem na rovinu Messará a pohřebiště Fúrni v Archánes - Vidličková, Lucie (2006)
Má Bakalářská diplomová práce je zaměřena na před-palácové období a funerální architektonické formy této fáze. Pojednává také o pohřebních zvycích tohoto období a problematice spojené s konstrukcí raných tholů na Messarské pláni.Oblastně se pak zaměřuje právě na oblast Messary a pohřebiště Furni, na kterém jsou zastoupeny tyto ranně mínojské tholy. Další architektonickou funerální stavbou na něž je tato práce zaměřena jsou pravoúhlé typy hrobek, které měly někdy funkci kostnice. V souvislosti s nimi poté hovořím o problematice prostoru v hrobkách