Dějiny dačického muzejnictví do roku 1965 - Slaninka, Adam (2006)
Tato práce pojednává o dějinách muzejnictví v Dačicích od jeho počátků v roce 1893 do roku 1965. Muzeum vzniklo v souvislosti s přípravou pražské Národopisné výstavy, která se konala v roce 1895. Až do roku 1949 fungovalo muzeum na spolkové bázi, poté bylo převedeno do správy okresu a krátce na to do správy města. Fungování dačického muzea bylo vždy silně limitováno nedostatkem vhodných prostor, ve kterých by mohlo předměty uchovávat a prezentovat. Tyto problémy trápily muzeum až do roku 1958, kdy se přestěhovalo do budovy zrušeného františkánského kláštera. Nejvýznamnějšími osobnostmi dačického muzejnictví v tomto období byly Jaroslav Liška a František Křížek