Sociální modulace množství močových proteinů u myšice malooké a myšice temnopásé - Dařenová, Eva, 1981- (2006)
Důležitým zdrojem signálů pro malé noční savce z čeledi Muridae je moč. Ta u myší (Mus musculus) obsahuje tzv. hlavní močové proteiny (MUPs). Jejich funkcí je vazba a následné uvolňování feromonů. MUPs i feromony ovlivňují chování a fyziologii příjemce a mohou podávat informace o jedinci. U MUPs také v přítomnosti jiného jedince dochází k modulaci jejich exprese a tím ke změně intenzity signálu. Cílem této práce bylo analyzovat proteiny v moči u příbuzného rodu Apodemus a případně popsat jejich funkci při komunikaci., Jako experimentální druhy byly vybrány myšice malooká (A. microps) s převažující genetickou monogamií a u myšice temnopásá (A. agrarius) s převažující promiskuitou. U obou experimentálních druhů bylo zjištěno výrazně nižší množství celkového proteinu než u myší. Dále byla sledována sociální modulace proteinů o velikosti okolo 20 kDa u A. agrarius a malých proteinů (přibližně 5 kDa) u A. microps.