Luční a pastvinná vegetace Jihlavských vrchů - Merunková, Kristina, 1981- (2006)
V centrální části Českomoravské vrchoviny jsem studovala široké spektrum luční a pastvinné vegetace. Na plochách fytocenologických snímků jsem hodnotila vztah druhového složení a druhové bohatosti k půdním charakteristikám (pH, obsah dostupného vápníku, hořčíku, fosforu a draslíku, konduktivita, podíl organické hmoty, hloubka půdy), klimatickým faktorům (průměrné roční teploty a srážky, nadmořská výška, tepelný index stanoviště) a Ellenbergovým indikačním hodnotám. Dva hlavní gradienty druhového složení odpovídaly půdní vlhkosti a úživnosti, přičemž vlhkost byla důležitější. Oddělenými analýzami snímků suchých trávníků, mezických luk a mokrých luk byly zjištěny další gradienty zásadní pro vegetaci, např. intenzita obhospodařování a podíl organické hmoty v půdě. Ze studovaných faktorů vysvětlovaly největší část variability druhového složení faktory úživnosti a kyselosti půdy, z nich zejména konduktivita a podíl organické hmoty.