Festuca valesiaca v České republice - analýza ploidní variability - Krátká, Kateřina (2006)
V letech 2004 a 2005 jsem zkoumala variabilitu ploidní úrovně populací druhu Festuca valesiaca s. l. na 48 různých místech České republiky, zejména na jižní Moravě. Z 60 populací jsem odebrala téměř 700 rostlin, u kterých byla cytometricky stanovena ploidní úroveň a byla provedena morfometrická měření. Srovnání výsledků morfometrických měření a cytologického vyšetření umožnilo stanovit spolehlivé determinační znaky na rozlišení diploidního a tetraploidního cytotypu. Toto hodnocení je však nutné provádět na populační úrovni, v případě hodnocení jedinců dosahuje úspěšnost determinace jen 82 %. Ukázalo se, že diploidní rostliny lze přiřadit k druhu F. valesiaca s. str. Tetraploidní populace z okruhu F. valesiaca s. l. z jihozápadní Moravy náležejí k druhu F. pseudodalmatica. Podle dosavadních výsledků je F. pseudodalmatica na jihozápadní Moravě hojná.