Puklinová minerální asociace serpentinitů z Biskoupek u Oslavan - Kovář, Ondřej; Losos, Zdeněk, 1962-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2006)
Předložená práce popisuje mineralogii puklin serpentinitů z Biskoupek u Oslavan. V první části je formou rešerše zpracována dostupná literatura o lokalitě, geologii okolí, problematice vzniku serpentinitů a jejich minerálech. Puklinovou nízkoteplotní asociaci tvoří hydromagnezit, artinit a další blíže neurčené Mg-karbonáty. Artinit je podrobně charakterizován a analyticky zdokumentován, jde o nový minerál pro Českou republiku.
The presented work presents mineralogy of the serpentinite fissure from Biskoupky at Oslavany. In the first part summary of accessible literature about locality, geology surroundings, problems formations serpentinites rocks and theirs minerals is compiled. Low temperatures fissures association form hydromagnesite, artinite and next closely not determined Mg-carbonates. Artinite is characterized in details and analytically documentated, it walks about new mineral for the Czech Republic.
Vedoucí práce: Zdeněk Losos.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2006.
Keywords: hadcové horniny; serpentinite rocks; Oslavany (Česko); Hrubšice (Ivančice, Česko); Oslavany (Czechia); Hrubšice (Ivančice, Czechia); bakalářské práce