Jazykové prostředky fotbalové žurnalistiky v deníku Mladá fronta Dnes se zaměřením na zápasy národní reprezentace - Havránková, Kateřina (2006)
Práce rozlišuje, pojmenovává, třídí a analyzuje výrazné jazykové prostředky fotbalové žurnalistiky v největším českém tzv. seriózním deníku Mladá fronta DNES a vyhodnocuje jejich funkčnost. Zaměřuje se přitom na kvalifikační zápasy o účast na mistrovství světa ve fotbale: svými závěry tak zároveň postihuje obecné trendy ve vyjadřování sportovních redaktorů Mladé Fronty DNES při zápasech národního fotbalového mužstva. Stať se přitom snaží odhalit prostředky, kterými autoři textů docilují mimořádně patetického, a mnohdy proto až nezamýšleně absurdního vyznění textů. Deskripcí těchto prostředků a jejich teoretickým ukotvením stať vyplňuje mezeru v oblasti bádání o jazyce současných médií, neboť jazykových prací spojující pole sportovní mluvy a konkrétního média existuje v českém prostředí poskrovnu. Stať se tak snaží shromáždit dostupnou odbornou literaturu a také upozornit na neprobádané směry, kudy by se případný další výzkum jazyka sportu v našich médiích mohl ubí.