Lidská práva v Evropské unii Agentura pro základní práva - Majerčík, Ľubomír, 1979- (2006)
Diplomová práce mapuje současný stav lidskoprávní politiky Evropské unie a zamýšlí se nad přínosností plánovaného nového orgánu - Agentury pro základní práva. Práce si klade výzkumnou otázku, zda existuje prostor pro vznik nového lidskoprávního orgánu na úrovni Evropské unie, a jestliže ano, zda předložený návrh Agentury pro základní práva tento možný prostor opravdu zapluje. Z informací vyplývajících při zkoumání právních základ lidskoprávní politiky a praktického provádění této politiky vyplývá, že prostor pro takovýto orgán skutečně existuje. Pohled na konkrétní řešení Agentury pro základní práva v návrhu Komise ale naznauje, že navrhovaná podoba nezacelí úpln mezeru, která v lidskoprávní politice EU existuje.