Rovnováha zájmů a politika životního prostředí EU - Valachová, Veronika (2006)
Práce se zabývá zájmovými skupinami v EU a jejich schopností ovlivnit rozhodnutí v oblasti politiky životního prostředí. Vychází přitom z teorie tzv. multiúrovňového vládnutí, tj. předpokládá, že zájmové skupiny působí na několika úrovních současně a není možné zcela odlišit národní a nadnárodní politiku. Proto se soustředí na strategii a působení zájmů na instituce Společenství, národní vlády i na sebe navzájem. Prostředí EU přitom necharakterizuje jako jednoznačně konfliktní,ale spíše jako konzensuální vyznačující se snahou o uspokojení potřeb jak soukromých, tak veřejných zájmů.Vzhledem k podobě rozhodovacího procesu je také nutné nalézt širší kompromis mezi národními reprezentacemi. Za použití empirických příkladů tak práce polemizuje s názorem, že rozhodování v EU se vyznačuje pluralismem,a proto budou svá řešení snáze prosazovat finančně silnější, tj. především průmyslové a obchodní zájmy.Studie se ovšem také v duchu teorií institucionalismu snaží dokumentovat, do jaké míry evr.