Jídelna McDonald's jako racionální organizace - Pluhař, Karel, 1983- (2006)
Práce ukazuje praktické vyústění tezí George Ritzera o mcdonaldizaci a a teorií klasiků sociologie byrokracie a organizace Maxe Webera a Fredericka W. Taylora. Teoretická část textu hledá v dílech zmíněných autorů relevantní teorie. Opírá se také o koncept zón nejistot formulovaný Michelem Crozierem. Praktická část práce, případová studie jídelny McDonald's slouží jako empirická ilustrace konceptů zmíněných v teoretické části. V interních materiálech firmy McDonald's (tzv. check list, nebo čeklist) hledám výskyt výpovědí, které poskytují empirickou ilustraci následujících teoretických konceptů racionalizace organizace: efektivita, vypočítatelnost, předpověditelnost a kontrola. Z konceptů omezujících racionalitu vyhledávám zóny nejistoty. Praktická část dokazuje, že všechny zmiňované koncepty se v interních materiálech McDonald's vyskytují. Zastoupení je však rozdílné a závisí na pozici, kterou pracovník vykonává. Koncepty racionalizace organizace jsou výrazně zastoupeny na pozicích.