Postoje Čechů ke vzdělávání dospělých : aplikace AACES škály v českém prostředí - Lábrová, Jana (2006)
Vzdělávání dospělých je v současné společnosti velmi rychle se rozvíjející oblastí, zejména díky potřebě umět reagovat na nové skutečnosti a možnosti lepší efektivnosti práce, které se objevují nejen v jednotlivých pracovních sférách, ale ve všech oblastech života jedinců. Na rozhodnutí účastnit se vzdělávání dospělých mají vliv postoje. Tyto postoje by měla měřit 22 položková škála AACES, vytvořená autory G. Darkenwaldem a E. Hayes. Tato studie podrobuje škálu AACES podrobnému zkoumání, které ukazuje její vhodnost v českém prostředí. Faktorová analýza odhalila tří dimenzionální strukturu postojů, shodně s výsledky autorů škály. Toto třífaktorové řešení je ovšem v českém prostředí částečně syceno jinými položkami, než je tomu v původním výzkumu, přesto lze tyto tři faktory pojmenovat původními názvy jako požitek z učení, důležitost vzdělávání v dospělost a skutečná hodnota vzdělávání. Faktorové analýze byla podrobena také revidovaná škála AACES, autorů Blunta a Yanga, která je sycena p.