Zobrazení dětství a ideálů výchovy dětí v české a zahraniční časopisecké reklamě - Julínková, Alena, 1982- (2006)
Cílem této práce je analýza způsobu vnímání dětství a ideálů výchovy dětí v české společnosti a komparace těchto českých trendů s výsledky západoevropské analýzy Malene Gram Reprezentace ideálu výchovy dětství v současné evropské tištěné reklamě, která byla otištěna v časopise Childhood v roce 2004. Metodologie práce je založena na využití kvantitativní a kvalitativní analýzy obsahu vzorku 100 reklam zveřejněných v celkem pěti českých časopisech pro ženy a v tzv. rodinných časopisech. Výzkumná hypotéza práce zní: Vnímání dětství v české společnosti se neliší od západoevropského pohledu (jak jej popsala Gram), stejně jako české ideály výchovy dětí. Pravdivost této hypotézy se nepodařilo výzkumem reklam potvrdit, protože vyvstalo hned několik odlišností. České dítě není považováno za osobnost (na rozdíl od nizozemských reklam), stěžejní není ani vývoj jeho inteligence, fantazie a kreativity (na rozdíl od reklam francouzských a německých). České děti jsou zobrazovány spíše jako pasivní a