Proměny motivačních strategií ke vstupu do manželství a založení rodiny - Košíčková, Irena (2006)
Hlavním cílem mé práce je odpovědět na otázku, co vede ke změně motivačních strategií ke vstupu do manželství a založení rodiny, a jak se mění hodnoty spojené s rodinou. V teoretické části se zabývám popisem změn v demografickém chování české populace v 90. letech, teoriemi, které se toto chování snaží vysvětlovat a zjištěními různých badatelů, kteří prováděli výzkumy v oblasti toho, co dnes lidé od manželství a rodiny očekávají. V empirické části jsem zpracovávala především otázku, jak se mění hodnoty spojené s rodinou. Pomocí datové matice EVS 1991 a 1999 jsem se snažila zjistit, které skupiny obyvatelstva volí spíše tradiční nebo spíše liberální postoj k rodině a které skupiny volí pro sebe nesezdané soužití jako alternativu rodinného života, a jak se tato situace změnila v České republice během 90. let.