Sociální mobilita a její sociologická reflexe v druhé polovině 20. století - Pudilová, Veronika (2006)
Tato práce pojednává o sociální mobilitě jako součásti stratifikačních systémů společností. Nerovnosti mezi lidmi v přístupu k ekonomickým a sociálním zdrojům existují ve všech společnostech. Práce kriticky hodnotí problematiku teoretického konceptu sociální mobility. Věnuje se historii sociálně mobilitního výzkumu a reflexi hypotéz tzv. generací sociálně mobilitních výzkumníků. Dále zmiňuje zanedbávané téma ženy ve výzkumu sociální mobility a pojednává o metodologii sociálně mobilitního výzkumu. Práce se také zabývá důsledky sociální mobility pro společnost a pro jedince. V existujících teoriích sociální mobility jsou hledány odpovědi na otázku po důvodech sociální mobility. Sociální změna je neoddělitelnou součástí současných společností. Míra sociální reprodukce převyšuje míru sociální změny, protože přenos sociálních nerovností udržuje sociální řád a organizaci nutnou pro přežití společnosti. Hlavním mediátorem přenosu nerovností v současných společnostech je vzdělávac.