Dítě versus kariéra Dilemata mateřství, kariéry a potřeb dítěte v diskusích na www.rodina.cz - Černochová, Linda; Nosál, Igor, 1963-; Masarykova univerzita. Katedra sociologie (2006)
Děti versus kariéra je teoreticko-empirická práce zaměřená na dilemata mateřství, kariéry a potřeb dítěte. Text popisuje vývoj proměnlivého postavení ženy v rodině a na trhu práce, zasazuje jej do historického a sociologického kontextu a vztahuje k potřebám dítěte. Dětství je zde prezentováno jako sociální konstrukt podporující stereotypní vnímání mateřství jako ženské přirozenosti. Analýza předkládá tematizaci problematiky z pohledu žen, které přispěly do internetové diskuse Děti versus kariéra na www.rodina.cz. Cílem práce je určit a charakterizovat témata, které obyčejné matky ve zkoumaném dilematu považují za stěžejní. Prezentace laického a vědeckého pohledu umožňuje pozorovat odlišnosti ve vnímání a tematizaci zkoumané problematiky.
A child versus career is both theoretical and empirical study focused on dilemmas of motherhood, carrer, and childrens needs. The text describes the variable status of women in family as well as in labour market. The development of womens position is set in historical and sociological context and related to childrens needs. Childhood is represented as a social construct which supports the stereotypical perception of motherhood as womans nature. The analysis reveals the thematic structure of the broad issue from the perspective of the women who contributed to the Internet discussion Children versus career on www.rodina.cz. The purpose of the study is to identify and characterize topics which ordinary mothers regard as fundamental in the research issue. The presentation of the laic and the scientific point of view enables to observe differences in perception and conceptualization of the research issue.
Vedoucí práce: Igor Nosál.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: mateřství; rozvoj kariéry; career development; motherhood; bakalářské práce