Dítě versus kariéra Dilemata mateřství, kariéry a potřeb dítěte v diskusích na www.rodina.cz - Černochová, Linda (2006)
Děti versus kariéra je teoreticko-empirická práce zaměřená na dilemata mateřství, kariéry a potřeb dítěte. Text popisuje vývoj proměnlivého postavení ženy v rodině a na trhu práce, zasazuje jej do historického a sociologického kontextu a vztahuje k potřebám dítěte. Dětství je zde prezentováno jako sociální konstrukt podporující stereotypní vnímání mateřství jako ženské přirozenosti. Analýza předkládá tematizaci problematiky z pohledu žen, které přispěly do internetové diskuse Děti versus kariéra na www.rodina.cz. Cílem práce je určit a charakterizovat témata, které obyčejné matky ve zkoumaném dilematu považují za stěžejní. Prezentace laického a vědeckého pohledu umožňuje pozorovat odlišnosti ve vnímání a tematizaci zkoumané problematiky.