Otevřená společnost a její nepřátelé - Pučalíková, Klára (2006)
Ve své bakaláské práci jsem se pokusila piblížit vybrané myšlenky rakouského filosofa a sociologa, sira Karla R. Poppera, týkající se pevážn jeho názor na spolenost. Popper se stal horlivým obhájcem myšlenky otevené spolenosti a kritikem všech, kteí se podle nj snažili tuto myšlenku potlait. V knize Bída historicismu Popper kriticky hodnotí historicismus a odmítá jej jako nelegitimní vdeckou metodu, založenou na mylném pedpokladu, že odhalením historických zákon lze pedvídat budoucí vývoj spolenosti. Význam tohoto problému, který dále rozšíil o kritiku utopismu a totalitarismu, Popper rozvedl v dvoudílné knize Otevená spolenost a její nepátelé, kde reflektoval rzné teorie zastánc historicismu a ukazoval jejich škodlivý vliv na sociální a politickou filozofii dvacátého století. Celý první díl vnoval kritice Platóna a jeho koncepci ideálního státu, kterou chápal jako totalitární. Ve druhém díle analyzoval Hegelovy a Marxovy sociologické a politologické myšlenky a stejn jako Platóna je.