Odkud kam a především jak ve městě alternativní dopravní prostředek kolo - Ročáková, Pavlína (2006)
Cílem práce jsou aktuální reflexe na převážně pozitivní vývoj v začlenění cyklistické městské dopravy v Evropě i jinde ve světě návazně na situaci u nás a návrhy možných řešení pro naši společnost. První kapitola dává teoretický rámec s akcentací podnětů Jana Gehla ohledně veřejných městských prostor a možností jejich využívání a Karla Schmeidlera ohledně prostředí našeho. Kapitola druhá reflektuje konkrétní výzkumy a reálnou situaci v Dánsku, zejména v Kodani, následuje kapitola o projektech na evropské úrovni a předmětem poslední kapitoly je situace v České republice (dále jen ČR) včetně perspektiv možných řešení.