Od transformace k evropeizaci - Čmiel, Pavel (2006)
Tématem této práce byla konceptualizace pojmu evropeizace v rámci tvořeném koncepty používanými při zkoumání radikální sociální změny v zemích střední a východní Evropy, jmenovitě konceptů tranzice, transformace a konceptů třetí vlny. První kapitola práce tak byla zaměřena na definice a kategorizace samotného pojmu evropeizace. Závěr kapitoly je věnován evaluaci účinků evropeizace v praxi evropské integrace. Další část práce se zabývá radikální sociální změnou, jmenovitě definicemi a jejím dělením podle různých vln teoretizování, přičemž teorie typické pro tyto vlny jsou v závěru kapitoly podrobeny kritice. Konečně třetí hlavní část textu kontextualizuje koncepty, které byly představeny v předchozích dvou kapitolách.Pro dokončení transformačních změn je nezbytná resocializace, která je podmíněna vlivem Evropské unie. Tento závěr podporují výsledky, získané za použití politologických, institucionálně ekonomických a sociologických analytických rámců pro evaluaci a pochopení procesů evro.