Sociálně-prostorová struktura města Liberce - Maškarinec, Pavel, 1975- (2006)
Práce si klade za cíl podat základní informaci o sociáln-prostorové struktue msta Liberce založenou na sociáln-ekologické analýze dat ze sítání 2001 za urbanistické obvody. Pehled o výskytu sledovaných sociálních jev podávají jednodimenzionální ekologické mapy zobrazující intenzitu každého jevu rozdlenou do ptistupového tídního intervalu. Souasn práce využívá vícedimenzionálních statistických technik (faktorové a clusterové analýzy) k nalezení hlavních dimenzí sociáln-prostorové diferenciace mstského prostoru a vytvoení typologie rezidenních oblastí msta. Na základ výsledk faktorové analýzy byly jako hlavní dimenze stojící za diferenciací mstského prostoru nalezeny vysoký sociáln ekonomický status, rodinné domy a auta a mladá generace, které stály za 66,07 % celkové sociáln-prostorové diferenciace. Na základ vybraných promnných byla následn vytvoena typologie rezidenních oblastí msta. Pi snaze o její zaazení k nkteré z obecnjších typologií se ukázalo, že sociáln-prostorová struktura ro.