Hegemonie a mezinárodni stabilita - Hodulák, Vladan, 1981- (2006)
Teorii hegemonické stability se od jejího vzniku v polovině 70. let dostalo v oboru mezinárodních vztahů širokého ohlasu. Podle jejích zastánců bude hegemonická mocnost usilovat o vytvoření liberálního ekonomického režimu, protože to bude v jejím zájmu. Kvůli vnitřním charakteristikám režimu ale časem nutně dojde k hegemonovu relativnímu úpadku. Od určitého okamžiku již nebude schopen anebo ochoten režim dále udržovat, což povede k jeho rozkladu. V protikladu k tomu tato práce argumentuje, že pokud bude liberální ekonomický režim trvat dostatečně dlouhou dobu, vzniknou v jeho rámci síly, které samy zajistí jeho přežití.