Evropská konfliktní linie ve střední Evropě - Hložánek, Tomáš (2006)
Tato diplomová práce se snaží vyzkoumat, zda ve středoevropském prostoru existuje evropská konfliktní linie. Opírá se přitom o známý koncept cleavages, jak jej zpracoval Stein Rokkan s Martinem Lipsetem a navazující modifikace tohoto konceptu (politické konfliktní linie). Práce je komparací stranickopolitických systému v České republice, na Slovensku, v Polsku a Maďarsku v letech 1998-2004. Cílem je zjistit, zda v těchto zemích existuje nějaké politické štěpení na základě evropského tématu, jímž máme na mysli všechny otázky a problémy spjaté s Evropskou unií. Sleduje, zda toto téma působí na podobu stranického systému a na voličské chování. Metodologie práce je založena na analýze stranického systému ve sledovaném období, analýze referenda o vstupu do EU a voleb do Evropského parlamentu v roce 2004 ve všech sledovaných zemích.