Evropská bezpečnostní a obranná politika a vojenské operace na podporu míru Evropské unie - Závěšický, Jan, 1982- (2006)
Předkládaná práce Evropská bezpečnostní a obranná politika a vojenské operace na podporu míru Evropské unie si klade za cíl analyzovat problematiku realizace Evropské bezpečnostní a obranné politiky, coby integrální součásti Společné zahraniční a bezpečnostní politiky Evropské unie. Realizací jsou pro potřeby práce míněny konkrétní mírové vojenské mise EU, které práce chápe jako jeden z určujících a empiricky testovatelných indikátorů. Cílem práce je verifikovat hlavní tezi: Evropská unie při realizaci současné Evropské bezpečnostní a obranné politiky dosáhla svého maxima v podobě mírových misí Evropské unie. Ty jsou v současnosti nejvyšším společným jmenovatalem jak spolupráce členských států EU, tak spolupráce EU a NATO a existujících reálných schopností.