Role jaderných zbraní v bezpečnostní politice USA v období po studené válce - Březina, Igor (2006)
Anotace Jaderné zbraně sehrávají důležitou úlohu v bezpečnostní politice Spojených států již od jejich prvního použití. Zatímco během studené války sloužily primárně k odstrašování největšího amerického nepřítele Sovětského svazu v takzvaném druhém jaderném věku je možno zaznamenat jejich odlišnou úlohu. I nadále patří mezi základní nástroje odstrašování, jeho primární cíle se však v současné době liší. V souvislosti se vzrůstajícím nebezpečím terorizmu rostou také americké obavy, že se jaderné zbraně dostanou do rukou nestátních aktérů, na něž standardní vzorce deterence neplatí. V období po studené válce se také dostávají v mnohem větší míře ke slovu fenomény darebných států a proliferace, zvyšující pro USA riziko jaderného útoku. Tyto jevy vedou americké stratégy k nutnosti brát více než kdy jindy v potaz jaderné zbraně dalších aktérů systému a také možnosti, jak se proti nim bránit. Tato diplomová práce si proto klade za cíl analyzovat, jakým způsobem se změnila role jaderných zbr.