Izrael a Sýrie překážky a perspektivy vzájemných mírových jednání - Matulová, Eva; Čejka, Marek, 1975-; Masarykova univerzita. Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií (2006)
Práce na téma "Izrael a Sýrie: překážky a perspektivy vzájemných mírových jednání" analyzuje vztah dvou blízkovýchodních států, Izraele a Sýrie, které se dosud vzájemně formálně neuznaly a setrvávají od roku 1948 v konfliktním vztahu. Práce se zaměřuje na evoluci izraelsko-syrských vztahů, analýzu dosavadních neúspěšných mírových jednání a sporných otázek, které tato jednání blokovaly (především spor o Golanské výšiny). Práce reflektuje dosavadní mírové smlouvy Izraele s Egyptem (1979) a Jordánskem (1994) a srovnává je s návrhy na mírovou smlouvu mezi Izraelem a Sýrií, které byly učiněny během dosavadních mírových rozhovorů. Dále představuje pozici významných mezinárodních aktérů (USA, EU a Ruska) jako hráčů, kteří mohou mírová jednání výrazně ovlivnit. Cílem práce není jen analýza konfliktu z hlediska vzájemných vztahů Izraele a Sýrie, ale také identifikace mezinárodního, regionálního a vnitropolitického kontextu, ve kterém tyto státy působí. Práce odpovídá na otázku,.
"Israel and Syria: obstacles and prospects of mutual peace negotiations" This work answers the question if Israel and Syria are about to sign a peace treaty.
Vedoucí práce: Marek Čejka.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: mírová jednání; peace talks; Izrael; Sýrie; Golanské výšiny; Blízký východ; Israel; Syria; Middle East; diplomové práce