Evropský konvent cíle, průběh jednání, analýza výstupů - Havlíček, Zdeněk (2006)
Předkládaná diplomová práce analyzuje činnosti Konventu o budoucnosti Evropy. Na základě teorie integračního procesu a dopadu základních integračních paradigmat na praxi revizí primárního práva jsme kriticky hodnotili stávají ústavodárné mechanismy EU. Následně jsme zkoumali historické podněty, které vedly k vytvoření nového orgánu Evropského konventu, přičemž jsme se věnovali zejména jeho široce definovanému mandátu. Těžiště analytické části práce spočívalo především ve zkoumání primárních zdrojů, ve kterém jsme se snažili dokázat postupnou politickou redefinici původního mandátu Konventu, která vyústila v sepsání jediného dokumentu návrhu Smlouvy o založení ústavy pro Evropu. Zkoumali jsme především jednotlivé nástroje a metody, které k této proměně vedly, přičemž se nám podařilo odhalit několik klíčových momentů, během kterých se mandát Konventu postupně vzdaloval původnímu zadání z Laekenské deklarace.