Přejatá slova v polských a českých textech - Kurečka, Bohumír (2006)
Ve své práci bych chtěl poukázat na vliv cizích jazyků, který se projevoval a i nadále projevuje v současném polském jazyce. Daný problém se budu snažit vysvětlit nejen z hlediska jazykového, ale i historického a kulturně-politického. Zároveň bych se chtěl lehce dotknout otázky přejatých slov i v jazyce českém. Tady se však nebudu snažit o to, abych komplexně klasifikoval přejatá slova. Problém přejatých slov v českém jazyce chci využít v praktické části mé práce, kde mám v úmyslu srovnávat identické polské a české texty, které byly přeloženy ze shodných anglicky psaných originálů