Tendencje antynormatywne w użyciu konstrukcji imiesłowowych we współczesnej polszczyźnie - Mikošková, Bronislava; Madecki, Roman, 1969-; Masarykova univerzita. Ústav slavistiky (2006)
Diplomová práce "Antinormativní tendence v užití přechodníkových konstrukcí v současné polštině" zkoumá tyto polovětné struktury z hlediska normativního ohodnocení. Cílem této práce je ověření výchozí teze, že současná polština vykazuje tendence k porušování syntaktické normy, týkající se užívání přechodníkových vazeb. Za výzkumný materiál byly zvoleny publicistické texty, dobře reprezentující jazykový úzus. Práce se skládá celkem ze čtyř kapitol. První tři kapitoly tvoří nezbytný základ pro zpracování a vyhodnocení analýzy příkladového materiálu, která je obsahem kapitoly čtvrté. První kapitola srovnává užívání přechodníků v češtině a polštině. Ve druhé kapitole byly vysvětleny základní teoretické pojmy z oblasti jazykové kultury, úzce spojené s tématem práce. Ve třetí kapitole byla představena podoba současné syntaktické normy pro tvoření přechodníkových konstrukcí. Na základě čtvrté kapitoly se potvrdilo výchozí stanovisko, že současná polština projevuje tendence k antinormativnímu.
The target of this diploma work was to describe the anti-prescriptive tendency of participle constructions usage in contemporary Polish and analyse them in selected text sources. The topic of work was chosen regarding to actual language situation. The diploma work is composed of four chapters. The first three ones are theoretical and create the base for aggregation and analysis of texts mentioned in chapter four. The results of analysis proved our starting thesis that current Polish language reflects the tendencies for anti-prescriptive usage. All of above mentioned results in very common and wrong usage of participle constructions in clauses such as final clauses, effective clauses, conditional clauses or co-ordinated clauses representing consequences.
Vedoucí práce: Roman Madecki.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006.
Keywords: diplomové práce