Tendencje antynormatywne w użyciu konstrukcji imiesłowowych we współczesnej polszczyźnie - Mikošková, Bronislava (2006)
Diplomová práce "Antinormativní tendence v užití přechodníkových konstrukcí v současné polštině" zkoumá tyto polovětné struktury z hlediska normativního ohodnocení. Cílem této práce je ověření výchozí teze, že současná polština vykazuje tendence k porušování syntaktické normy, týkající se užívání přechodníkových vazeb. Za výzkumný materiál byly zvoleny publicistické texty, dobře reprezentující jazykový úzus. Práce se skládá celkem ze čtyř kapitol. První tři kapitoly tvoří nezbytný základ pro zpracování a vyhodnocení analýzy příkladového materiálu, která je obsahem kapitoly čtvrté. První kapitola srovnává užívání přechodníků v češtině a polštině. Ve druhé kapitole byly vysvětleny základní teoretické pojmy z oblasti jazykové kultury, úzce spojené s tématem práce. Ve třetí kapitole byla představena podoba současné syntaktické normy pro tvoření přechodníkových konstrukcí. Na základě čtvrté kapitoly se potvrdilo výchozí stanovisko, že současná polština projevuje tendence k antinormativnímu.