Estetické prvky židovské kultury v díle Marca Chagalla - Jebavá, Barbara (2006)
Anotace Název práce: Estetické prvky židovské kultury v díle Marca Chagalla Cíle práce: Zvýraznit židovské prvky spojené s křesťanskými v uměleckém díle Marca Chagalla, a to především vitráže pro kostel Fraumünster v Curychu. Zaměřit se na námětovou oblast, barvu, kompozici a světlo, které jsou tak příznačné pro celkové dílo Marca Chagalla. V jeho vitrážích, které se snažím představit, dosáhl harmonie barev, světla a duchovního odkazu židovské kultury. V práci se zabývám také symbolikou barev v dějinách lidské kultury s výrazným zájmem o židovskou ve spojení s křesťanskou, neboť křesťanská kultura a estetika vychází z judaismu. Chagallovo cítění je velmi subtilní, a proto používá v díle vitráží křehké lazurní tóny barev s jemnými valéry, aby zdůraznil sílu dávného poselství starověké kultury, která oslovuje člověka i v jednadvacátém století. Proto jsem chtěla upozornit na tyto klenoty evropské a světové kultury v podrobné analýze jednotlivých vitráží. Dále bych chtěla představit význa