Optické materiály pro výrobu brýlových čoček - Jančík, Petr (2006)
Diplomová práce pojednává o historii a vývoji optických materiálů. Skladba práce představuje 5 základních kapitol a praktický výzkum. Hlavní kapitoly popisují dnes dostupné optické materiály, jejich vývoj, strukturu, postup výroby, mechanické vlastnosti a možnosti využití. Praktický výzkum je zaměřen na odolnost optických materiálů vůči žhavým jiskrám, které vznikají při broušení ( řezání ) kovu, dílenskou bruskou a následné vyhodnocení odolnosti.