Spolehlivost objektivního vyšetření refrakčních vad - Friedlová, Romana (2006)
Diplomová práce se zabývá problematikou refrakčních vad a jejich vyšetřovacích metod. součástí práce je také kapitola o lidském oku jako optickém systému, je zde popsána anatomická struktura jednotlivých částí, které tento systém vytváří, včetně jeho vad. Charakterizovány jsou vady refrakce jako myopie, hypermetropie, astigmatismus a afakie. Z fyziologických vad je to pak presbyopie. Z binokulárních refrakčních vad se zmiňuji o anizometropii a anizeikonii. Hlavní kapitolou je objektivní vyšetřování refrakčních vad. Popisuji zde základní přístroje a metody pro stanovení objektivních hodnot refrakce, jejich podstatu, principy měření a manipulaci s nimi. Charakterizovány jsou keratometry, refraktometry a autorefraktory. Dále pricipy skiaskopie, přímé a nepřímé oftalmoskopie. Závěrečnou kapitolu tvoří subejktivní metody korekce refrakčních vad. Praktická část diplomové práce se zabývá porovnáváním hodnot refrakce stanovené objektivně a následně subjetivně. Ze zjištěných dat jsou pak ...