Barvocit u pacientů s diabetickou retinopatií : (počínající a středně pokročilá neproliferativní forma) - Červeňák, Miroslav (2006)
Diabetická retinopatie patí mezi vážné komplikace, které mohou vyústit až v ireverzibilní ztrátu zraku. Práce podává ucelený pehled o etiopatogenezi tohoto onemocnní. Cílem výzkumné části práce bylo zjistit, jakým zpsobem barevné vidění ovlivuje počínající a stedně pokroilé stadium diabetické retinopatie. Autor vycházel z pesvdení, že zmny v barevném vnímání budou pímo úmrné zmnám v oblasti makuly. Do vyšetovacího souboru bylo zahrnuto celkem 16 pacient ve vku od 24 do 84 let. Dva pacienti mli diagnózu diabetes mellitus I. typu a 16 pacient diabetes mellitus II. typu. Do experimentálního souboru autor zahrnul pacienty s poínajícím stádiem neproliferativní diabetické retinopatie (celkem 9), do kontrolního souboru zahrnul pacienty s pokroilou neproliferativní diabetickou retinopatií (celkem 7). Ped vyšetením barvocitu byla u pacient stanovena zraková ostrost na optotypu Logaritmic Visual Anuity 2000 Chart. Vyšetení barvocitu probíhalo monokulárn na standardním Farnsworthov D - 15 Hue t.