Názory české populace k imigraci cizinců do České republiky sekundární analýza - Modráková, Tereza (2006)
Název práce: Názory české populace k imigraci cizinců do České republiky. Sekundární analýza. Imigrace cizinců do České republiky se neustále zvyšuje a pravděpodobně bude i v nadcházejícím období. Poměrně stabilní politické a ekonomické prostředí a poptávka po levné pracovní síle je pro cizince příležitostí. Také česká vláda není k jejich příchodu indiferentní - její snahou je přilákat do země především kvalifikované imigranty, kteří by pomohli dorovnávat reprodukční mezeru stárnoucí populace. Jak však vnímá česká veřejnost jejich příchod? Na základě sekundární analýzy dat výzkumu European Social Survey 2002/2003 můžeme říci, že cizinci jsou celkově vnímáni spíše negativně. Nicméně jejich příchod není odmítán zcela - nejsou odmítáni ti, kteří jsou schopni se začlenit na trhu práce, naučit se česky a přijímat český způsob života. Pragmatická rovina integrace je významnější než jejich rasové aspekty. V otázce kultury Češi preferují kulturní homogenitu a asimilaci. Lze identifikovat p.