Dobrovolná bezdětnost v evropských zemích - Estonsku, Polsku a ČR - Jurčová, Kateřina (2006)
Od počátku dochází v zemích bývalého východního bloku, tedy i v ČR, Polsku a Estonsku, k tzv. druhému demografickému přechodu, který se mimo jiné vyznačuje i zvyšujícím se počtem dobrovolně bezdětných párů. Práce se zabývá otázkou, jak charakterizovat jedince, kteří se rozhodli zůstat celoživotně bez potomků v ČR, Polsku a Estonsku. Jaké jsou v těchto sledovaných zemích rozdíly v počtu dobrovolně bezdětných párů mezi jednotlivými věkovými, vzdělanostními, náboženskými skupinami? Jaký existuje vztah mezi preferovanými formami partnerského soužití a plánovanou bezdětností? Jak vnímá dobrovolně bezdětné páry okolí? Jaký je rozdíl mezi hodnotami, které preferují lidé dobrovolně bezdětní a lidé s dětmi? Sekundární analýza mezinárodního souboru PPA II ukázala, že mladí lidé bezdětnost plánují zřídkakdy. Na rozhodování, zda si dítě pořídí či nikoliv, mělo ze sociodemografických faktorů největší vliv pohlaví respondenta - ženy děti plánovaly častěji a náboženské vyznání, především v Polsku. Vl.