Paleoekologické zhodnocení řasových vápenců vybraných lokalit karpatské předhlubně - Hrabovský, Juraj (2006)
Táto práca pozostáva zrešeršnej časti geologického a aktuopaleontologického materiálu, zameraného hlavne na karpatskú predhlbeň, viedenskú panvu a Stredozemné more. Oblasť študovanej lokality Lomnica sa geologicky radí kreliktom morského miocénu na Morave. Riasové vápence, ktoré sa tu tvorili v spodnom bádene, sa pravdepodobne ukladali v prostredí na úbočí rífu. Tiž v plytčšej časti karbonátovej rampy zvažujúcej sa do otvoreného mora za nískej energie prúdenia a nebahnitom prostredia. Tu vznikali rodolity typu boxwork. Mechanickým nahromadením rodolitov rôzneho typu a iných foriem červených rias vznikali rozsiahle lavice maerlu. Pravdepodobne tiež dochádzalo k sedimentácii na karbonátovej plošine. Riasove vápence spadajú do litofacii rhodalgal. Litofacia rhodalgal je typická pre oblasti teplých morí miernych klimatických pásiem, ktoré dnes predstavuje napríklad Stredozemné more.