Dobrovolná bezdětnost v evropských zemích - Rolečková, Lenka (2006)
Tato práce se zabývá aspekty dobrovolné bezdětnosti ve vybraných evropských zemích. Po stručném shrnutí teorie druhé demografické tranzice a diskuze českých odborníků s ohledem na demografický vývoj v českých zemích od počátku 90. let 20. století se soustředí na faktory ovlivňující dobrovolnou bezdětnost - mezi nejdůležitější patří vnímaná hodnota dítěte, vzdělání či snaha o seberealizaci a kariérní plány. Praktická část práce je věnována sekundární analýze dat mezinárodního komparativního výzkumu Population-related Policy Acceptance II (PPA II), který proběhl v letech 2000-2003 ve 14 zemích Evropy. Analyzován byl vzorek 4132 žen ze čtyř zemích ve věku 18-49 let: České republiky, Finska, Nizozemí a Polska. Analýza potvrdila, že v západní Evropě je míra zamýšlené bezdětnosti mnohem vyšší než v zemích východní Evropy. Potvrdilo se, že bezdětné ženy přisuzují dětem nižší hodnotu než ženy, které děti mají nebo je plánují. Tyto ženy také dávají přednost manželství před alternativními způso.