Hledání identity přes mezilidské vztahy v románech L'Ingratitude a Les Lettres chinoises Ying Chenové - Jenišová, Terezie; Kyloušek, Petr, 1952-; Masarykova univerzita. Ústav románských jazyků a literatur (2006)
Ústředním tématem této bakalářské práce je identita a její pojetí v širším slova smyslu. Protagonisté románů L'Ingratitude a Les Lettres chinoises se snaží nalézt vlastní identitu, existenci či se začlenit do společnosti na základě vztahů k ostatním či v konfrontaci s nimi. Samotnou identitu lze nahlížet z různých úhlů pohledu. Pro účely naší práce jsme považovali za dostačující obecně ji charakterizovat a společně s ní pojednat o dalších výrazech spadajících do stejného sémantického pole. Ze tří základních typů identity jsme se zaměřili na identitu osobní a kulturní, které se staly odrazovým můstkem pro analýzu sebevnímání postav těchto dvou románů. V případě románu L'Ingratitude je klíčovým motivem problematika osobní identity, u Les Lettres chinoises je to kulturní identita. Autorka těchto dvou románů, Ying Chen, pochází z Číny, avšak usadila se v Quebeku a píše francouzsky. Právě proto se domníváme, že problematika identity v jejím literárním díle patří mezi ústřední motivy
The main theme of this work is the identity of the personages searched through the relations with the others in the novels L'Ingratitude and Les Lettres chinoises. There are more conceptions relevant to the identity. We have chosen the personal and culture identity. We have treated the theory and then, working with the text authentic, we have tried to make up the image of the identity of the personages. Ying Chen, the author of the origin chinese, lives in Quebec and for this we suppose that the theme of identity compose an important part of her novels
Vedoucí práce: Petr Kyloušek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, 2006
Keywords: 20. století; identita v literatuře; kanadský román (francouzsky) -- 20. století; literárněvědné rozbory; literární postavy; Canadian fiction (French); identity in literature; literary criticism and history; literary characters; bakalářské práce