Funkční analýza statutu nádorového supresoru p53 u velkobuněčných difúzních lymfomů - Zedek, František (2006)
Velkobuněčné difúzní lymfomy jsou nejčastějším typem nehodgkinovských lymfomů. Je to agresivní nádorové onemocnění postihující pacienty všech věkových kategorií. Nádorový supresor p53 hraje důležitou roli v regulaci buněčného cyklu, apoptózy a oprav DNA. Jeho inaktivace provází více než polovinu rakovinných onemocnění. Význam p53 byl prokázán také při vývoji velkobuněčných difúzních lymfomů. V této práci jsme analyzovali status genu p53 u 34 vzorků velkobuněčných difúzních lymfomů funkčními analýzami (FASAY, split assay), které odhalují funkční mutace na základě poměru červených a bílých kvasinkových kolonií. Podíl červených kolonií nad 20% signalizuje přítomnost mutace. Hladinu proteinu p53 jsme stanovili imunoblottingem se specifickou protilátkou DO-1. Mutační spektrum p53 u velkobuněčných difúzních lymfomů odpovídá mutačnímu spektru u nádorů lymfatických uzlin. Detekovali jsme 8 mutací (24%) v DNA vazebné doméně, mezi nimi 6 mutací měnících smysl kodonu, 1 nesmyslnou mutaci a 1 dele.