Využití metod pozičního klonování při charakterizaci mutací involuta,cupuliformis a lucida Arabidopsis thaliana L.(Heynh.) - Štěpánek, Ondřej, 1983- (2006)
Modelová rostlina Arabidopsis thaliana je široce využívána k identifikaci a lokalizaci jednotlivých genů a určování jejich funkcí prostřednictvím klasické i inzerční metageneze. V rámci obou přístupů se uplatňují metodiky přímé i zpětné genetiky. V této práci byly využity tři mutantní linie A. thaliana získané klasickou mutagenezí po působení chemomutagenů, které nesou různé typy morfologických mutací (lucida, involuta, cupuliformis). Práce zahrnovala postupy pozičního klonování a identifikaci DNA makerů v těsné vazbě s mutantními alelami jednotlivých genů. Mutace byly lokalizovány do určitých oblastí na chromozomech A. thaliana a byly identifikovány kandidátní geny pro jednotlivé mutace.