Nová média a příběh v současné kinematografii - Kadeřábková, Jana (2006)
Diplomová práce Nová média a píbh v souasné kinematografii zkoumá vliv nových médií a digitálních technologií na filmovou narativitu. Práce je rozdlena na teoretickou ást a rozbor ty vybraných film. První ást se zabývá filmem jako systémem znak a kód, strun popisuje kinematografii pelomu dvacátého a jednadvacátého století a vnuje se i technologiím, které mají na podobu souasného filmu (jeho výrobu, distribuci a konzumaci) zásadní vliv. Samostatnou kapitolu tvoí také text vnovaný narativit ve filmu. Poslední kapitola teoretické ásti práce je vnována nkterým charakteristikám souasné kinematografie (jako jsou hyperrealita, montáž, spektákl a další). V následující analýze vybraných snímk byly rozebírány filmy Moulin Rouge, Vný svit neposkvrnné mysli, Svt zítka a Vesnice. Jsou v rámci souasné filmové tvorby uritým zpsobem signifikantní a zárove nám pomohou dobe pochopit zmny, ke kterým pod vlivem nových médií u souasné filmové narace došlo. Z teoretické i analytické ásti diplomové prá.