R.W. Emerson mezi I. Kantem a F. Nietzschem - Kubíček, Petr (2006)
Hlavním tématem diplomové práce je filosofie Ralpha Waldo Emersona. Badatelská práce je zaměřena dvěma směry, které spolu vzájemně souvisí. Za prvé se zabýváme souvislostmi mezi Emersonovou filosofií a filosofií Immanuela Kanta a dále vlivy Emersonovy filosofi na filosofii Friedricha Nietzscheho. V prvém případě jde výzkum Kantových transcendentálních prvků poznání, které se u Emersona objevily v modifikované podobě. K této proměně základních Kantových principů (Rozum a rozvažování) došlo především pod vlivem britských romantických básníků a filosofů (S.T. Coleridge, W. Wordsworth), kteří dále Emersona ovlivnili konceptem sňatku našeho Já a světa. Myšlenkové ovlivnění Nietzscheho Emersonem lze prokázat na základě Nietzscheho zápisků ale především pojmovými souvislostmi, jakými je vztah Emersonova konceptu sebedůvěry a Nietzscheho myšlenky sebepřekonání. Druhý směr bádání byl potom veden pojmově. Zajímali jsme se předevšim o pojmy jednoty a svobody, o jejich podobu, v jaké se v těchto