Psychologické aspekty rodičovství rozumově nadaného dítěte - Hrnčárová, Michaela (2006)
Název práce: Psychologické aspekty rodiovství rozumov nadaného dítte Diplomová práce se zabývá tématem rodiovství rozumov nadaného dítte. Zámrem této práce bylo pedevším popsat a také porozumt tomu, jak rodie na nadání u svého dítte pohlíží, jak je vnímají, co pro n znamená, žít s intelektov nadaným díttem. Vychovávat nadané dít není tak snadné, jak se mnozí lidé domnívají. Odlišnosti ve vývoji a nkdy i zvláštní osobnostní charakteristiky nadaných dtí kladou na rodie velké požadavky. Domníváme se, že by tato práce mohla pispt k bližšímu seznámení s touto problematikou a výsledky práce by mohly mít i praktické využití pi poradenství rodinám s nadanými dtmi. V teoretické ásti jsme se zamili na definování základních pojm a shrnuli jsme dosavadní znalosti, které se k této problematice vztahují. Dále jsme se zabývali identifikací nadání u dtí, charakteristikami a problémy nadaných. Blíže jsme se pak zamili na rodiny s nadaným díttem, pístupem rodiny k nadání a specifické problémy, se.