Představy mladých lidí o přechodu do dospělosti - Vaníčková, Jitka, 1981-; Macek, Petr, 1956-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií. Katedra psychologie (2006)
V poslední době máme možnost sledovat změny v chování mladých lidí. Nejen, že vstupují do manželství a stávají se rodiči později, ale oddálen se zdá i vstup do samostatného dospělého života. Stále více se prodlužuje přechodové období, ve kterém si mladí lidé testují život před tím, než plně vstoupí do světa dospělých. V této práci jsme si stanovili za cíl prozkoumat právě toto období přechodu do dospělosti. Zajímalo nás, jak ho mladí lidé prožívají a také to, jaké chování, vlastnosti a postoje toto období vymezují, tj. ozřejmit jeho podobu. Teoretická část mapuje pohled na mladého člověka z hlediska vývojových teorií, úkolů a zralosti. Blíže rozebírá související vývojové období postadolescence a mladé dospělosti. Snažili jsme se odpovědět na otázku, kam přesně období přechodu zařadit a zda jde o nové období tzv. vynořující se dospělosti. Uveden je rovněž sociální kontext a přehled dosavadních výzkumů. V kvalitativním výzkumu se nám podařilo v hlubším pohledu zachytit různé podoby př.
The theme of this study is transition into the adulthood in view of women. The aim is to explore this stage of life, find out the critical moments in the way to the adulthood and establish the condition necessary for becaming an adult.
Vedoucí práce: Petr Macek.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2006.
Keywords: dospělost; mladí lidé; adulthood; young adults; diplomové práce