Představy mladých lidí o přechodu do dospělosti - Vaníčková, Jitka, 1981- (2006)
V poslední době máme možnost sledovat změny v chování mladých lidí. Nejen, že vstupují do manželství a stávají se rodiči později, ale oddálen se zdá i vstup do samostatného dospělého života. Stále více se prodlužuje přechodové období, ve kterém si mladí lidé testují život před tím, než plně vstoupí do světa dospělých. V této práci jsme si stanovili za cíl prozkoumat právě toto období přechodu do dospělosti. Zajímalo nás, jak ho mladí lidé prožívají a také to, jaké chování, vlastnosti a postoje toto období vymezují, tj. ozřejmit jeho podobu. Teoretická část mapuje pohled na mladého člověka z hlediska vývojových teorií, úkolů a zralosti. Blíže rozebírá související vývojové období postadolescence a mladé dospělosti. Snažili jsme se odpovědět na otázku, kam přesně období přechodu zařadit a zda jde o nové období tzv. vynořující se dospělosti. Uveden je rovněž sociální kontext a přehled dosavadních výzkumů. V kvalitativním výzkumu se nám podařilo v hlubším pohledu zachytit různé podoby př.