Proměny mateřství prožívání mateřství třemi generacemi - Čuhelová, Monika, 1974- (2006)
Práce Proměny mateřství (Prožívání mateřství třemi generacemi) se zabývá mateřstvím s cílem zjistit, jak se mění prožívání mateřství žen tří generací a je-li ovlivněno proměnou konstruktu mateřství v západoevropské kultuře. Teoretická část mapuje proměnu konstruktu mateřství v jeho společenskovědní rovině. Je věnována různým pojetím mateřství, jeho historii a současnosti. Mateřství může být vnímáno buď jako přirozenost ženy či jako společenský konstrukt, jako identita ženy či jako její práce. Významné jsou gender stereotypy a s nimi spjatá rolová očekávání mužů a žen, otců a matek.V současnosti je mateřství nejvíce ovlivněno přetrvávajícím kultem mateřství a druhou vlnou feminismu. Výzkumná část se zabývá individuálním mateřstvím a je založena na rozhovorech s matkami tří generací (nejmladší generace: 25 - 39 .