Celoživotní vzdělávání a jeho odraz v knihovnách - Novotná, Ivana, 1976- (2006)
Bakalářská diplomová práce Celoživotní vzdělávání a jeho odraz v knihovnách pojednává o celoživotním vzdělávání tak, jak je chápáno v pojetí dokumentů Evropské unie a dalších nadnárodních organizací, o přejímání ideje celoživotního vzdělávání do legislativy České republiky a o odrazu myšlenky celoživotního vzdělávání v evropských a mezinárodních dokumentech, které se zabývají knihovnami. Dále rozebírá vývoj moderní společnosti, přechod od informační revoluce a informační společnosti ke společnosti znalostí, ve které je celoživotní vzdělávání zásadní podmínkou existence, rozebírá situaci a trendy v oblasti celoživotního vzdělávání a priority v této oblasti, jako jsou klíčové kompetence, informační a funkční gramotnost apod. Poté se zaměřuje na politiku vzdělávání v knihovnách, především na vývoj a rozvoj dalšího profesního vzdělávání knihovníků, organizace a instituce, které toto vzdělávání zabezpečují, a situaci, která v této oblasti panuje. Navazuje rozbor situace celoživotního vzdělá