Příspěvěk k recepci a roli hermeneutiky v informační vědě - Hořínková Kouřilová, Lenka, 1970- (2006)
Diplomová práce Příspěvek k recepci a roli hermeneutiky v informační vědě se zabývá možnou spoluprací mezi informační vědou a hermeneutikou jakožto filosofickým přístupem. Práce představuje nástin dějinného vývoje obou disciplín. Dějiny informační vědy sleduje od její geneze až po vnitřní upevňování a dozrávání. Po dějinách hermeneutiky pátrá již v předfilosofickém období, to jest v období mýtů, a sleduje její existenci v raném křesťanství, středověku, v období reformace, v novověku, v osvícenství až do doby, kdy se rodí filosofická hermeneutika. Náčrt dějin filosofické hermeneutiky se opírá o charakteristiku jejích hlavních představitelů: Martina Heideggera a Hanse-Georga Gadamera a dále o reflexi hermeneutiky v dílech Jürgena Habermase, Karla-Otto Apela a Paula Ricoeura. Hlouběji se zabývá konstituováním informační vědy jako vědy, tedy vymezením jejího předmětu, metodologií a teorií. Zaměřuje se rovněž na epistemologický základ informační vědy a na filosofické předpoklady informační