Podmínky vzniku uspořádaných objektů v geologii - Klanicová, Nikola, 1973- (2006)
Anotace: Tato práce obsahuje stručný souhrn dosavadních poznatků o oscilačně zonálních minerálech, migmatitech a kompozičně vrstevnatých intruzích. Byl vytvořen přehled výsledků modelování vzniku oscilační zonality u minerálů. Hypotézy a názory jsou konfrontovány se současnými znalostmi zonálních systémů. Z porovnání těchto uspořádaných geologických objektů s dalšími fenomény, které vykazují podobný oscilační režim, vyplývá, že podmínky vzniku těchto struktur jsou pravděpodobně charakterizovány přítomností turbulencí. V takto značně dynamickém prostředí, kdy je materiál intenzívně promícháván, systém vykazuje sebeuspořádání. Dále je nutné k přechodu do tohoto režimu dosáhnout určitých prahových hodnot, které se stále nedaří specifikovat. K dalšímu studiu vzniku oscilační zonality je doporučena termická analýza a turbulentní proudění.