Krize systému kolektivní bezpečnosti OSN - Novotný, Jan (2006)
Práce je zaměřena na zkoumání problematických oblastí fungování systému kolektivní bezpečnosti OSN, jak se jeví na počátku 21. století, zejména na pozadí války v Afghánistánu a v Iráku. V první části práce se zaměřuji na definici pojmů bezpečnost a kolektivní bezpečnost. Vycházím z definic bezpečnosti, jak je vytvořily různé proudy v rámci bezpečnostních studií, jelikož tyto při absenci legální definice představují jediné východisko pro další analýzu. Koncepce vytvořené v rámci bezpečnostních studií představují teoretický podklad i pro skutečnou mezinárodní politiku, a jsou tudíž relevantní i z pohledu mezinárodního práva.